Archiveer jouw onderzoeksdata
4TU.ResearchData beheert een data archief voor technisch-wetenschappelijke onderzoeksdata die de data op een permanente en duurzame manier opslaat, volgens de richtlijnen van het internationale Data Seal of Approval. Als Trusted Digital Repository garanderen we onderzoekers dat we passende maatregelen nemen om de beschikbaarheid en kwaliteit van de data te waarborgen, die we voor de lange termijn beschikbaar stellen.
4TU.ResearchData ondersteunt Open Science en in dat kader de FAIR-data principes om onderzoeksdata Findable, Accessible, Interoperable en Reusable (FAIR) te maken. Dit betekent dat onze data een persistent identifier hebben, citeerbaar zijn, zoveel mogelijk leesbaar zijn voor mensen en machines, en een licentie hebben die openheid en herbruikbaarheid garandeert.
Het upload proces
Wie kan uploaden?
Iedere onderzoeker die beschikt over afgeronde, technisch-wetenschappelijke onderzoeksdata kan deze onderzoeksdata uploaden in ons data archief.
Het uploaden
In het archief kunnen afgeronde, waardevolle datasets uit technisch-wetenschappelijk onderzoek geüpload worden.
Voor het uploaden
Tijdens een onderzoeksproject bieden wij de mogelijkheden om onderzoeksdata op te slaan, te bewerken en te delen met collega-onderzoekers.
Na het uploaden
Wanneer uw onderzoeksdata is geüpload, zal er een kwaliteitsbeoordeling plaatsvinden op de metadata om de volledigheid van de metadata te garanderen.
Onze dataopslag
De dataopslag waar 4TU.ResearchData alle onderzoeksdata en metadata bewaart, wordt beheerd door de ICT-afdeling van de Technische Universiteit Delft. Alle data wordt tegelijkertijd opgeslagen op 2 locaties in Delft. De back-up wordt bewaard in Leiden. Alle data wordt dus op een veilige en betrouwbare manier opgeslagen op Nederlands grondgebied.
OPeNDAP™ en NetCDF
Ons 4TU.ReseachData archief bestaat ongeveer 90% uit NetCDF data. Deze NetCDF data is te vinden in ons archief of is rechtstreeks via OPeNDAP te bekijken.
Waarom archiveren?
Omdat software en hardware in de loop van de tijd wordt geüpdatet, kan het heel moeilijk zijn om data leesbaar te houden. Als gevolg hiervan raken belangrijke bestanden binnen een paar jaar vaak verloren of onleesbaar. 4TU.ResearchData kan digitale bestanden onderhouden en zorgt ervoor dat ze in de loop van de tijd bruikbaar blijven.
Onderzoeksfinanciers (bijvoorbeeld de EC in Horizon2020, NWO, ZonMw) stellen steeds vaker subsidievoorwaarden vast met betrekking tot het beheer en de publicatie van onderzoeksdata. De reden hierachter is dat onderzoeksdata, geproduceerd in de context van een publiek gefinancierd onderzoeksproject, vrij beschikbaar moeten worden gemaakt voor hergebruik en verificatie.
Door het uploaden van onderzoeksdata bij 4TU.ResearchData maak je data gemakkelijk toegankelijk voor meer mensen. Hoe meer mensen jouw dataset kunnen gebruiken, hoe meer publiciteit en hoe meer het kan doen om uw onderzoeksgebied te verrijken.
Hoe meer andere onderzoekers jouw data citeren, hoe meer zij jouw werk zullen kennen en bewonderen. Naarmate de trend naar online open access toeneemt, groeit het aanzien dat geassocieerd wordt met data citaties. Bovendien kan het beschikbaar maken van jouw data de geloofwaardigheid van jouw analyses vergroten.